Träningsbok 2021

2 mars

Idag tog vi och gick en långrunda och tränade lite apportering. Mickey fick 3 enkelmarkeringar med störning i form av en sjungande Miezzi. Det gick jättebra.

Miezzi fick 1 enkelmarkering och 2 stycken droppade på vägen som han fick springa och hämta. Enkelmarkeringen och 1 droppen klarade han jättebra. Andra droppen tror jag han fick solen i ögonen för då fick jag hjälpa honom jättemycket. Men han löste det. Avlämningarna är ju fortfarande väldigt svåra men han stannar med dummien i mun när jag säger vänta men att komma fram och lämna av är svårt.

28 februari

Besök av Iben och My och idag tog vi det bara lugnt! Iben är skendräktig och jättegrinig på killarna.

27 februari

Vi har haft en vecka utan träning. Detta pga att matte har slutat på sitt jobb pga att jag har problem med mina leder. Företaget och jag har gjort en överenskommelse.

Idag har båda hundarna fått varsitt blodspår. Båda spåren låg på ca 400 m och liggtid ca 3½ timma. Miezzi spårade bra och i slutet fick vi ett korsande spår men han löste det med lite hjälp från matte.

Mickey hade bråttom som vanligt och öste på som bara den. Första vinkeln yrade han runt lite så matte fick säga till honom att skärpa sig och sedan låg han i spåret hela vägen.

Två trötta och nöjda hundar och en skitslut matte.

22 februari

Idag fyllde Uffe 50 år och jag har haft en semesterdag. Hundarna har fått gå en långrunda, sedan var Uffe och jag iväg och åt ute. På eftermiddagen kom Uffes mamma, Uffes kusin med sambo och Uffes farbror. Grannarna kom också men stannade utanför pga pandemin. Mycket miljöträning för framförallt Miezzi.

21 februari 

Iben och My har varit här men vi har tagit det ganska lugnt och bara gått en långpromenad.

17 februari 

idag har jag och Sverker hyrt Hulukvarn för att träna bla rallylydnad. Vi körde en fortsättningsbana och Mickey skötte sig bra med tanke på att han bara gått nybörjarmoment och då bara enstaka nästan hela vintern.

Miezzi fick köra lite snabba ingångar med engagemang, hopp över hinder och sedan började vi träna tasstarget.

16 februari

Idag har vi tränat för Ditte på Hulukvarn. Det gick bra men jag var lite disträ då det händer mycket som tar psykiskt på mej på jobbet just nu. Vi tränade på att göra snabba transporter in på plan med engagemang och där efter belöna, in på plan ett moment med engagemang och ut och belöna.

Sedan körde vi hopp över hinder, inkallning med kvarsittande engagemang, och sättande under gång. Miezzi var rejält trött ikväll.

13 februari

Idag har vi kört lite träning ute. Vi har kört fokusövningar, stanna kvar övningar och även lite engagemangövningar. Båda hundarna skötte sig bra.

10 februari

Tränat framförallt Miezzi på att komma in till sidan med fokus. Vi har även tränat lite fot vid köksskåpen då han gärna flyter ut med rumpan. Tycker det går bättre och bättre men vi får se vad som händer.

Mickey har fått köra lite fjärrövningar. Sitt – ligg – sitt – stå – ligg – stå – sitt. Gick sådär

7 februari

Pga väldig kyla har vi inte tränat mycket denna veckan så idag har vi varit med My och Iben och tränat specialsök.

Vi hade 7 gömmor varav 1 jättehögt och 1 väldigt lågt. De var väldigt jobbiga och framförallt den höga var väldigt svår att hitta. Men de skötte sig bra och jobbade ihärdigt. Miezzi jobbar ju mer flytande i rummet och blir irriterad när jag kommer och lägger mej i men ibland måste man styra ut honom.

Mickey hade lite latmanstendenser så matte fick tagga igång honom och det tog lite tid. Men nöjd med bägge killarnas arbete.

2 februari

Träning på Hulukvarn idag. Vi har kört följsamhet, fokus vid sidan, fokusövningar framifrån, frontgående, inkallning, sitt kvar och stanna i bädden träning. Det gick lite blandat. Matte hade lite ont och Miezzi var lite disträ pga det. Men efter lite träning gick det bättre. Sedan spydde han 2 gånger i bädden pga att han ätit snö så då blev han lite låg och matte lite ofokuserad. Vi har 2 veckor att träna vidare på våra moment.

30 januari

Idag har My och Iben varit här och det har varit massa bus.

Vi har också tränat lite. Miezzi har tränat följsamhet, fokus vid sidan, sitt kvar och inkallning. Det gick bra men han drog iväg med bollen några gånger och jag blev orolig då han drog sig mot vägen men det gick bra.

Mickey fick köra lite front – sitt, front – stå, följsamhet och lite avlämningar då han älskar att hämta bollen.

29 januari

Miezzi har fått träna på sitt kvar och ligg kvar idag. Det funkar på korta utrymmen och Mickey fick köra lite lättare rallyövningar som snurr, sk tysksväng, helomvändningar och gå runt matte.

27 januari

idag tränade vi med klicker istället för klickord. Detta då Miezzi bjuder på beteenden så snabbt att jag inte hinner säga belöningsordet så då blir det fel beteende jag belönar.

Miezzi fick köra sitt kvar (jättesvårt när det kryper i kroppen) och ligg (har upptäckt att vi tränat detta enbart på plattform så han tycker att det är konstigt att göra det på golv och mark). Vi tränade även lite följsamhet och fokusövningar.

Mickey fick köra lite rallymoment och det vi har problem med är att han går in och sätter sig framför mig så idag har vi tränat front – stå. Jättejobbigt men han löste det efter mycket om och men. Ett moment som vi också har problem med är att invid sidan stanna och stå. Det tränade vi också lite på. Sen körde jag lite fjärr också då Mickey tycker att när man sitter och sedan ska ligga då kan man springa fram och hoppa på matte istället. Men efter några snabba träningar på kort avstånd funkade det.

24 januari 

idag har vi kört specialsök hemma! Hade 2 gömmor på kontoret varav 1 var ganska svår. Men det löste de galant bägge två. Men på lite olika sätt.

I sovrummet hade jag 3 gömmor och dem löste de också men 1 gömma låg i ett par sockar som var ihopsnurrade och det var en jobbig gömma. De slet ganska rejält för att hitta den.

I vår gamla balkong/nya läshörna hade jag gömt 2 stycken och dem löste de ganska snabbt.

Två trötta men nöjda killar i dag.

23 januari

Miezzi har fått en långpromenad med Annika, Gimmie och Aibois. Vi var ute ca 1½ timma och hundarna var lösa nästan hela vägen.

Vi mötte ett par med sin son på en pulka och det var jättefarligt så det gick Miezzi och gruffade på ett bra tag. Men i övrigt skötte han sig jättebra.

20 januari

Idag har vi (jag och Miezzi) tränat byteslek och att släppa leksaken man leker med för att komma och vara med matte som har den ”roligaste” leksaken hela tiden. Det gick bra men efter en stund tröttnade Miezzi och det är väl inte så konstigt med all träning i går kväll. 🙂

19 januari

Har varit på kurs för Ditte idag. Vi har tränat ingång på plan, uppställning vid viss punkt och sedan körde vi två olika moment (i mitt fall inkallning och sitt under gång). Sedan skulle vi ha en positiv och engagerad hund med oss ut från plan. Jättenyttig träning då man fick fram lite tävlingsnerver och även fick tänka sin uppvärmning själv.

Miezzi skötte sig kanonbra (för första gången det kändes bra tillsammans på länge). Vi ska träna lite mer på bäddträningen under träningspasset så att han kan lära sig att varva ner på det sättet.

Matte ska också tänka på sina händer och vad hon gör med dem och även vara lite mer ”noga” i belöningarna. Vi körde på hemmagjorda nötbullar och blandfärsbullar idag. Även tänka på att inte ”mata” honom med belöningar utan han måste motprestera lite mer (så som vi gör hemma).

Mickey har tagit det lugnt i soffan med husse eftersom Iben (Miezzis syster) har varit här hela dagen och busat.

18 januari

Vi har varit på Attila idag och tanken var att vi skulle träna men det var så råkallt och vi, jag och Madde, hjälpte en av våra fd kursdeltagare lite så hundarna fick bara vara med och åka bil och komma ut och hälsa på Madde.

Nyttig träning att bara ”vara” också.

16 januari

Idag har vi kört lite följsamhetsövningar och det har gått bra. Framförallt Miezzi som blivit tränad. Mickey fick lite lättare övningar. Mickey har även fått lite lättare massage.

13 januari

Vi har haft några dagar med lugn och ro då det kommit mer snö och hundarna tycker det är lite konstigt med alla nya läten (plogbilar, barn som åker pulka, som trillar utanför huset mm mm mm).

Idag körde vi lite apporteringsträning inne. Miezzi har börjat fatta men det går lite trögt med att greppa och lämna av. Tycker nog det är lite meningslöst men vi måste träna vidare på detta.

Mickey löser det utan problem. Nu är problemet att få honom att följa mej om jag backar och få honom att komma upp vid sidan och sitta med apporten. (han är van att lämna dummies i handen framifrån och ståendes). Funderar på att träna med stålhätteskor då tårna alltid får sig en smäll. 😀

10 januari

My har börjat testa drag med Iben så då tar hon även en runda med Miezzi. Vi får hjälp av Eddy. Så idag var det dags för en ny runda.

Miezzi tycker det är jättekul och My säger att  han drar hela tiden (även när det går långsamt). Han har ju draghjälp av Eddy som ligger för med sina 2 hundar men det såg bra ut idag. Han bryr sig inte ens om att jag står och filmar (vilket han annars gör då han är en riktig matte-hund).

Det var snö idag så det var lite halt och tungt.

9 januari

Efter några intensiva dagar fick de lite vila och idag har vi kört miljöträning i stan (Jönköping). Jag och Eddy med respektive gick en sväng i city och avslutade sedan med en fika på STUK. Idag fick hundarna faktiskt inte följa med in utan vänta i bilen. 🙂

Mickey och Uffe skötte sig bra det var bara som vi aldrig gjort något annat utan Mickey gick lugnt vid Uffes sida.

Miezzi hade däremot jätteroligt och matte bara ”jag ger upp”. Det första som hände var att han gick igång med ganska  hög energinivå och helt enkelt  skrek rakt ut. Detta resulterade i att han fick eko tillbaka och folk skrattade, sen var det kört. Han tjoade hela promenaden! Så han var rätt hes efter en runda.

Vad har vi lärt  oss av detta? Tror jag måste gå först med Miezzi nästa gång och kanske bara jag och Miezzi så att Mickey får stanna hemma. Första gången var inte Mickey med och då gick Miezzi helt lugnt vid min sida. Lite och klura på.

6 januari

Idag har Eddy varit här och vi har tränat lite apportering.

Miezzi fick några enkla markeringar. På den första markeringen kom det 2 hundar (som jag inte såg då jag stod dolt) och Miezzi rusade fram till dem istället. Tack och lov så stannade han 2 meter ifrån och tack och lov vad det en kompis som kom så hon förstod när jag förklarade.

När hon gått vidare fortsatte vi och det gick bra. Han kommer in med dummien men vill inte lämna den men stannar med den i mun när jag säger vänta. Sedan kan jag ta den ur munnen och han får ett nytt kast som belöning. Sista dummien brukar han få bära hem för att han stannar och inte springer iväg (som han gjorde innan.). Vi jobbar mycket på att få till oss avlämningarna men det kommer nog. Skyller på hans ha-begär och energi. 🙂

Mickey fick 3 enkelmarkeringar som han löste bra. Det var bara en som kom lite dumt så han hade svårt att få tag i den. Men han löste det efter lite extra hjälp. Sedan fick han 1 dubbelmarkering som också gick bra. Nöjd med hans arbete.

5 januari

Körde lite specialsök i mitt lilla ”hundrum” i källaren. Det löste de bra trots att det var massa lukter av hundmat, och massa roliga leksaker. Jag hade även gömt kongbitarna svårt så man fick gå in under hyllor och tvättmaskinen.

De hade lite svårigheter med 2 stycken gömmor (hade 5 stycken) och det var för att det kom lite drag och ställde till det på den ena och för att torktumlaren var igång på den andra. Det var lite otäckt att söka i tvättstugan när den lät.

4 januari

Vi har idag tränat lite lydnad. Miezzi fick köra lite ”ingångar på plan med fokus”, sitt kvar och ligg kvar. Han har så mycket energi så att sitta kvar är svårt och att ligga över huvudtaget är jättesvårt.

Mickey fick köra lite följsamhetsövningar och lite rallymoment. Han skötte sig bra.

2 januari

Nytt år och ett nytt tomt blad som förhoppningsvis ska bli lite mer antecknat på.

Idag har vi tränat specialsök på en kompis arbetsplats. Det var 7 gömmor och hundarna löste det bra. Det var vissa som var svårare (höga) och några som var lite kluriga då det doftade mycket annat (låga). Men de löste det och är nu supertrötta.