Asterix

tricke-73

25/8-10 fick vår och vår uppfödares underbara tollare Tricke eller Vattubrinkens Asterix somna in. Han föddes 19 mars 2006 på Vattubrinkens kennel i Södertälje hos Bengt Ahlberg och Birgitta Amrén-Ahlberg. Där fick han bo tills han var lite mer än ett år. Meningen var att Birgitta skulle behålla honom själv men då det var jobbigt att ha honom med tikarna så bestämde de att han skulle få flytta. Vi hade precis tagit bort Rocky och tyckte att det var okej att försöka. Birgitta ville dock behålla en del av honom och efter en del diskussioner så bestämde vi att vi skulle samäga honom. Asterix kom hem till oss påskhelgen 2007 och vi fick tre fantastiska år tillsammans.

Asterix var lite som Zazu till husses stora glädje. Tricke tränade husse jättebra på kvällarna då han kom och lade en leksak i knät på Uffe och Uffe slängde iväg den. Sedan hämtade Tricke leksaken igen och gav till husse och så kunde de hålla på hur länge som helst. Zazu använde tassen till mycket och likadan var Tricke dvs han slog på oss när han ville något. Hur många gånger har man inte vaknat av en tass i ansiktet eller ett skall 2 cm från näsan?????!!!!1

För matte var Tricke den hund hon velat ha hur länge som helst. Han gjorde allt för att vara till lags. Höjde jag rösten eller tog tag i honom blev han sårad och gick undan och tyckte att matte var hemsk. Då var det bara att sätta sig på huk eller plocka fram favoritleksaken och då kom han farandes och upp i famnen och skulle pussas och ”tjata och gnälla” på mig. Detta yttrade sig så att han smågnällde och knorrade.

Varje kväll när vi skulle gå och lägga oss så lade sig Tricke på huvudkuddarna eller under sängen och sedan låg han och knorrade och suckade. Vi brukade skoja och kalla honom Homer i Simpsons för det lät som han sa donuts med utdraget o och u. 🙂 Det är något man saknar nu då det är så väldigt tyst.

Tricke och jag tävlade lydnad (var uppflyttad i 2:an), viltspår (var uppflyttad i öppenklass) och vi var färdiga för start i agility (tävlade två inofficiella starter ett klubbmästerskap (4:a) och en drive-in (6:a och 7:a). Vi ställde också ut en hel del och han hade 2 stycken cert. Sista utställningen var i Askersund bara några dagar innan han fick somna in.

Tricke tyckte om att visa upp sig och ju mer energi han hade desto mer showade han. Han kunde börja åla mitt inne i utställningsringen. Han gillade verkligen att vara i centrum. Däremot var resan dit inte så rolig då han hade svårt att koppla av i bilen. Fast mest ville han vara med sin flock. Så fort någon av oss inte var hemma så var han orolig och i början tog han till andra åtgärder när han var själv som tex att tugga på köksbordet och stolarna. Husvagnssemestrarna gillade han för dels var vi tätt tillsammans och sedan så var vi där hela tiden.

Tricke fick problem med sin bukspottkörtel senhösten 2009 och hade diarré men var pigg och glad. Tyvärr så var det en höst med många hundar som hade magproblem och långvariga sådana så det tog nästan 6 veckor innan en veterinär tittade på honom. Han fick då efter mycket blodprovstagningar ett svar att hans bukspottkörtel lagt av. Han fick då Creon som skulle ersätta detta ämne. Efter diverse turer fram och tillbaka, ökad medicinering flera gånger om dagen och flera olika sorter, sista veckorna hade han medicin 7 gånger om dagen och det var 5 olika preparat, beslöt vi i samråd med veterinär och Birgitta att låta honom somna in. Han hade då gått från 22 kg till 15 kg. Vi hade svårt att fatta detta beslut då han var pigg och glad och sprallig. Men vi visste också det att så fort det blev minsta lilla stress så blev han som en vattenkran i baken. Det bara rann.

Tack Birgitta för denna underbara tid med Tricke som vi fick.

Tricke är en hund som kommit oss nära på ett väldigt speciellt sätt. Jag kommer minnas honom för hans enorma arbetsvilja och spontanitet. Uffe tror jag kommer minnas Tricke för hans lekfullhet och mysstunder.

Vill du se Trickes kritik? Klicka här.

Asterix bilder

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *