träningsbok 2015

6/12-15

Vi har denna vecka haft kursavslutning på den valpkurs jag har hållit med Britt och Chatarina!

Jag och hundarna har tränat balansboll, apportering och lydnad. Har kommit på att Dutch behöver ”rusa av sig” all energi innan han kan börja fokusera. Så nu är han lite roligare att träna med igen. 🙂

Mickey har börjat träna in lydnadsfot och platsläggning och det går väl lite blandat. Men vi övar på. 🙂

29/11-15

Vad har hänt sen senast, inte mycket. Jag är nästan färdig med valpkursen jag varit instruktör för i höst. Sista gången är på tisdag.

Jag och hundarna har tränat lite sporadiskt då jag har jobbat en del och varit ganska trött. Uffes axel blir bättre och bättre så det underlättar en del för mej också. 🙂

Idag har vi firat första advent och vi har fixat och städat hela veckan. 🙂

4/11-15

Idag kom Mickeys resultat och det är bra! Läs mer under hans egna sida. 🙂

3/11-15

Idag har vi varit hos Ritva på Sörgårdskliniken i Mjölby och gjort armbågs- och höftledsröntgen på Mickey. Det såg fint ut och vi hoppas på att resultatet blir till det bästa. 🙂

På vägen hem åkte vi förbi Uffes morbror och moster och hälsade på i Hästholmen. Det var trevligt och vi fick gott fika med kaffe och mjuk äppelkaka. Mums.

På kvällen hade jag valpkurs och hundarna fick vara hemma hos husse.

29/10-15

Vad har hänt sen senast? Inte mycket, vi tränar på som vanligt. Vi har gått lite viltspår och det gick bra. Vi har varit på utställning i Mjölby men bara Dutch som ställdes, kritiken finns under Dutch flik.

Träningen med rally har gått så där men vi har kört mycket lydnad, jag och Dutch. Han måste få rasa av sig innan vi börjar så går det mycket bättre. Har även kört en del sök på leksaker och dummies med honom och lite blandade resultat.

Mickey och jag har tränat en hel del på jaktlydnaden och även börjat titta lite på tävlingslydnad. Vi har även tränat en massa sök, linjetag, markeringar och närsök. Med lite blandade resultat. Han brukar vilja göra mig till viljes och det är få gånger han inte lyssnat på mig.

Idag blev det lite så att han inte skulle komma in men jag tror det kan bero på att jag hade med Dutch ut i skogen och han satt uppbunden bakom mig så jag tror Mickey blev lite osäker på vad jag ville. Bara att ta nya tag igen.

Har även anmält mig till en föreläsning med balansboll. Se hur jag ska kunna utveckla min träning med hundarna utifrån den.

28/9-15

Här har inte skrivits så mycket men vi har varit på EDS i Oslo och ställt ut Mickey och Dutch. Både på själva EDS och på rasspecialen i samband med detta.

Vi har haft inofficiell utställning på Attila brukshundsklubb där Emma ställde Mickey och Dutch och de skötte sig bra. Tyvärr halkade Dutch i Norge och blev lite halt och det verkar sitta i så han går inte riktigt rent när han travar i vissa vinklar.

Uffe har blivit opererad i sin axel så nu är han hemma året ut hos hundarna.

Vi har varit på kennelläger och träffat Mickeys helsyster Arya som bor i Danmark. De var lite olika i storlek och pälsmängd men i övrigt verkade de känna igen varandra.

Laura och hennes väninna Michele från U.S.A har varit här och hälsat på. Laura har Mickeys pappa, Iko.

8/8-15

Idag har vi varit på utställning i Askersund. Siw och Ezzi var med för socialisering och jag träffade även Birgitta och fick se Nemos barnbarn för första gången. Dutch blev BIR och Mickey 4:e bästa hane.

På kvällen åkte vi till Skillingaryd och sov över i husvagnen hos Uffe.

6/8-15

Körde lite lydnad och jaktlydnad idag. Hundarna är fortfarande ganska trötta sedan specialen och kennellägret.

De fick i alla fall lite hjärngympa även om resultatet kunde varit bättre. 🙂

4/8-15

Idag började vi med jaktträningen. Innan vi började körde jag ner Uffe till Vasaloppsstarten då han skulle cykla Cykelvasan (inte tävlingen utan bara sträckan). Mickey fick idag börja med tollingen. Anneli följde med och tittade och vi konstaterade efter att hon kört sin hund att det varit något som stör hundarna vid platsen. Vi valde att sätta oss på andra sidan och helt plötsligt fick jag en helt annan hund.

Sedan körde vi markering och han sprang ut och hämtade markeringen och kom in med den till mig.

Som sista station idag körde vi sök. Fick mycket tips av Helena men Mickey var supertrött så efter söket fick han gå och lägga sig och vila.

Carina höll på med rally så jag fick lite tips och ideér av henne hur jag ska jobba vidare med Dutch. Han ska t ex få kämpa lite mer för belöningen. Belöna lite varsom på banan och inte bara i slutet.

På eftermiddagen var jag och hämtade Uffe i Mora. När vi kom tillbaka så hade Steffen lagt ett spår till Mickey och det hade legat ca 6½ timma. Mickey löste det kanonbra och sedan fick Dutch gå det efter Mickey. Han löste det bra också. Joris fick prova att följa Dutch i linan då han vill prova på att spåra med sin hund.

3/8-15

Idag började kennellägret. Vi började med rallylydnad och Dutch fick jobba sig igenom banorna några gånger. Det gick bra och han var ganska fokuserad. Matte fick ha en ”nagel i ögat” på honom hela tiden men han skötte sig bra. Mickey fick köra lite rallylydnad också. Han har aldrig gjort det men skötte sig kanonbra. Sofie fick ta honom runt också en gång och han jobbade bra med henne också.

På eftermiddagen körde vi jaktträning. Det var bara Mickey som fick jobba. Han fick börja med närsök och då fick han gå ut på 2 små dummies. Han gick ut till sökområdet och jobbade sig fint igenom. Kom snyggt och lämnade i hand och sedan gick han ut en gång till och jobbade och kom och lämnade i hand.

Nästa station vi gjorde var fotgående mellan godisskålar och träning på ansmygning. Mickey skötte sig bra. Han tycker det är superkul när vi smyger.

Sedan gick vi till gömslet och skulle träna landdelen vid tollingen dvs ansmygning och lek. Vi smög oss fram och när vi kom till gömslet så lade jag ner Mickey. Han fick sedan sätta sig upp och jag kastade iväg en boll. Han sprang fram till bollen men tog inte upp den och sedan gjorde han samma sak åt andra hållet. Helt övertygad om att något störde honom.

Därefter gick vi till linjetag på godisskål. Körde med en störning i form av 2 godisskålar, 1 på varje sida om linjen han skulle springa. Detta var lite svårt och han kollade i första godisskålen innan han kom på att vi gjort detta hemma.

Hade en trött hund sedan så jag avstod sök och markering.

På kvällen hjälpte jag till med blodspår för de som ville prova på.

2/8-15

Utställningsdag på Specialen. Först ut var Mickey som fick jättefin kritik men tyvärr blev oplacerad. Han var lite busig idag och kunde inte stå still. Fick jobba ordentligt med honom idag.

Dutch fick också bra kritik men blev oplacerad. Han var på hugget idag och fokuserad på det han och jag gjorde. Nöjd med honom.

Stort GRATTIS säger vi till Carina och Rex som blev BIS-vinnare i år. Det är ni väl värda.

1/8-15

Har idag varit i Njupskär och tittat på Sveriges högsta vattenfall. Det var en trevlig dag med mycket promenader i skogen runt Njupskär. Siw, Martin och Ida var med oss. Vi fikade på en rastplats strax innan vi svängde av mot Njupskär.

På kvällen så grillade vi med Siw, Martin, Ida, Elin, Marc och Dyonne. Esther skulle egentligen varit med men hon fick punktering på bilen.

31/7-15

Upp tidigt och iväg till Smågnan där WT skulle gå av stapeln. Åkte med Carina som peppade mig för fullt inför min debut i dessa sammanhang.

Första stationen vi gick till var en enkelmarkering. Vi kom från bilarna och jag gjorde ett nybörjarfel att jag inte fick Mickey att fokusera på mej ordentligt innan det var dags att gå in. Så han ser dummien trilla springer ut och tar upp dummien. Tittar på domaren, tittar på kastaren och droppar dummien för att sedan gå iväg utanför rutan och kissa innan han kom in till mej. 🙁

Andra rutan var ett sök och jag fick lite mer tid här att få honom att koncentrera sig på mig. När det var vår tur så gick vi in och fram till söket där jag skickade honom. Han springer till rutan, kommer på att han vill kissa, ut ur rutan, kissar, in i rutan och gör ett jättebra sök för att sedan komma direkt till mig med dummien. 🙁

Tredje rutan vi valde var skott och här var domaren väldigt tydlig med att han skulle nolla mig om jag behöll kopplet på. Då jag aldrig har skjutit något vid Mickey så tyckte jag att det var en självklarhet att ha kopplet på så det sa jag till domaren. Sedan satt Mickey fint vid min sida när de sköt, tittade på den fallande dummien, hämtade den och kom in med den. Superstolt över min kille. 🙂

Sedan gick vi till vattnet där Carina körde Rex men vi avstod då Mickey inte är duktig på att simma ännu.

Sista stationen var ett linjetag med visat föremål. Mickey var rejält trött här så med facit i hand skulle vi avstått. Vi går ut jag visar honom när kastaren lämnar av dummien. Mickey fokuserar, springer ut ca 1 meter viker av till höger och börjar lukta för att sen kissa innan han fortsätter, går förbi dummien, jag blåser närsökssignal (som han är super på), Mickey tittar på mig som jag har gett honom en totalt okänd visselsignal, går vidare kommer till kastaren som han skäller ut enormt. Jag kallar in honom och han kommer vi går fot tillbaka och han får en belöning för fotgåendet. Tur det var en trevlig domare och kastare  i denna ruta. 🙂

Nöjd med vad han presterade och han brydde sig inte om publiken och de andra ekipagen.

30/7-15

Idag har många anlänt med sina hundar för att vara med på specialen.

Vi har varit vid Vasaloppsstarten idag samt fikat på konditoriet i Sälen.

Jag fick hjälp av Carina att träna lite med Mickey på att hitta en dummie som han ser vad den trillar. Skönt med lite tips och råd.

29/7-15

Idag har vi mest suttit i bilen då vi tagit oss till Sälen och Horrmundsgården. Vi ska vara med på Tollarspecialen som går i Sälen i helgen. Sedan kommer Agildes kennel att ha ett kennelläger.

26/7-15

Har haft tidsbrist igen för att skriva.

Mickey och jag var en heldag (5 juli) hos Micke och Ninni och fick hjälp med vår träning inför vår WT-debut. Hade en jättetrevlig dag där vi tränade linjetag, närsök, markering och sök. Vi körde även simträning med flytväst på Mickey och efter ett tag hittade han tekniken. Tack för all hjälp Anneli och Micke!

Vi har tränat mycket inför WT på tollarspecialen och det har gått bra. I går fick jag dock ett bakslag då inget funkade. 🙁

Idag har vi gått ett blodspår som gick bra. Hade regnat rejält och blåst men han löste uppgiften. Sedan hade vi besök av Martin och Ida så då fick Martin gå ut och göra en markering i högt gräs en bit bort. Första gången gick inte alls men jag tog in honom igen och vi gjorde om och denna gång löste han uppgiften.

Dutch har tränat lite lydnad och vi har kört ett personspår i går som gick kanonbra och idag har han fått gått ett blodspår i öppen terräng. Han löste det även om det var svårt på vissa ställen.

24/6-15

Här har hänt mycket men jag har inte haft tid att skriva. Mickey och jag har gått färdigt vår viltspårkurs och han har gjort stora framsteg. Nu tränar vi inför anlagsprov.

I apporteringen har vi tränat ganska mycket jaktfot och stadga samt skick på längre avstånd. Vi har även anmält oss till WT på tollarspecialen som vi ska ta som en träning för att se vad vi behöver för träning i framtiden.

Dutch och jag har tränat lite rally, apportering och lydnad (korta pass) och han tycker det är kul. Ska ev anmäla oss till en rally nybörjare i samband med tollarspecialen. Har inte bestämt mig riktigt ännu. Har också funderingar på att göra en kemisk kastrering i höst på honom då han är väldigt förändrad sen Nemo dog. Men jag ska ge honom över sommaren innan jag bestämmer mig helt.

I övrigt har vi varit på Gotland på bröllop då min bästa vän gift sig där. Mickey fick sova på vandrarhem för första gången.

Sedan har vi varit i Paris och då fick Mickey vara hos Anneli och Micke och Dutch var hos Siw. Tack alla för hjälpen!

Sedan har vi firat midsommar i Filsbäck utanför Lidköping och då sov vi i husvagn vilket gick över förväntan med Mickey.

Händelserik månad med andra ord! 🙂

12/5-15

Har tränat lite på övningarna från helgen. Mickey snappade upp en hel del och skötte sig kanonbra.

Dutch tyckte det var kul och skötte sig bra också.

10/5-15

Har idag börjat med en härlig promenad i bokskog igen. Sedan har vi tränat dirigeringar på olika sätt, närsök, och kontakt med vilt. Dutch fick köra lite närsök och sedan fick han bära några dummies. Mickey skötte sig bra på kursen. Tyckte dock att truten var en ful fågel och ville inte bära. Trötta hundar och en trött matte som åkte hem från en givande helgkurs. Tack Tuula för att jag fick vara med. Tack Åsa för alla bra tips och positiv träning.

9/5-15

Började morgonen med en härlig promenad i en solig bokskog med en sjö i bakgrunden.

Sedan samlades vi och presenterade oss samt gick igenom lite vad vi skulle göra. Vi har tränat lek med byte av leksak där hunden ska släppa på mitt klick, sedan har vi tränat omvänt lockande med leksak, stoppsignal i olika situationer, jaktfot, inkallning med störning och avlämningar med störning. Trött Mickey i kväll. Dutch har mest fått vara med och titta.

8/5-15

Idag har jag och hundarna tagit oss till Halens camping i Olofström. Där ska vi vara med på Kennel Aquafox grundkurs för Åsa Davidsson från Klickerförlaget. Vi ska även sova på vandrarhem. Spännande.

5/5-15

Har tränat lite lätt lydnad i dag. Lite fot och sitt och sitt kvar övningar på Mickey. Dutch fick köra lite fritt följ, ställande och läggande under gång, inkallning med ställande och fjärr med en dummie i munnen.

3/5-15

Tränade lite apportering. Fick hjälp med att lägga ut en dummie efter att Mickey hämtat in den som kastats. När han kom in med den ena dummien så smög vi ner en annan dummie på samma ställe. Bara för att han ska lära sig att hämta även om han inte sett den falla. Han skötte sig bra och fick till 4 bra hämtningar.

Dutch fick 2 omgångar dubbelmarkeringar, vilket vi inte tränat jättemycket på. Han löste det bra och jag är nöjd med hans arbetssätt.

2/5-15

Har lagt spår till hundarna idag. Mickey och Dutch fick samma spår. Det var 3 vinklar och ett bloduppehåll på ca 20 meter. Liggtid var ca 3-4 timmar.

Mickey löste spåret bra men tyckte det var jobbigt. Han hade ett par ringningar vid vinklarna men i övrigt gick det bra. Husse var med och fotade så bilder finns i Mickeys album. Mickey tyckte husse var lite konstig först. Men efter en stund släppte han Uffe.

Dutch gick kanonbra och lite för snabbt. Båda hittade klövarna och Dutch har fått tillbaka sin spårnogrannhet och glädje i spåret igen.

1/5-15

Har ställt ut hundarna på June hundklubbs inofficella utställning på Jordbrovallen i Jönköping. Båda skötte sig bra och fick HP. Dutch blev dessutom BIR. Kritikerna kan ni läsa under respektive hunds utställningsresultat.

30/4-15

Hundarna har blivit fixade inför utställningen imorgon.

29/4-15

Idag har vi haft avslutning på allmänlydnadskursen. Mickey skötte sig kanonbra och fick mycket väl genomfört på samtliga moment. Så otroligt stolt över vår lille kille.

Dutch fick köra lite träning med dummie på lydnadsplan och fick träna på stadga. Han skötte sig bra också.

26/4-15

Idag har vi tränat med fågel. Mickey bar den för första gången ca 50 meter och var så stolt så. Sedan gjorde han ett omtag (inte hårt men fågeln började bli gammal) och fågeln sprack. Tog in Mickey när intresset var på topp!

Dutch fick också hälsa på fågeln och han gick fram och grep i den och det är ett stort framsteg. Sedan fortsatte han förstörelsen genom att bita av huvudet på anden…… Då fick han också gå in när han fortfarande hade mycket intresse.

Summan av dagens träning är att jag är supernöjd med Mickey som gjort så stort framsteg och nöjd med Dutch som vågade ta fågeln i mun.

25/4-15

Viltspårkurs idag med Mickey. Emma lade mitt spår och hon lade ett spår på ca 250-300 meter. Hon lade det ute på en udde så det vinden var väldigt byig. Mickey fick 3 vinklar och ett bloduppehåll på ca 10 meter. Liggtid för spåret ca 2 timmar. Han löste uppgiften bra. Hade lite problem och ringade rejält i vinkel 2 men i övrigt bra. Lagom tempo och han jobbar fokuserat.

Dutch fick gå spåret efter Mickey så hans liggtid var väl ca 2½ timma. Han tog an spåret direkt. Första vinkeln genade han i och sedan i vinkel 2 så hade spåret flyttat lite på sig så han missade vinkel 3 och kom direkt till klöven. Idag hade han alldeles för fort tempo. Men i stället så var nosen och hunden rakt i spår nästan hela vägen och vek inte från spårkärnan.

Båda hundarna har skött sig kanonbra.

22/4-15

Har varit på allmänlydnadskurs med Mickey idag. Vi fick köra rutor med sitt, gå fint, och ligg samt gå fint och stanna. Mickey skötte sig bra och jag var nöjd med honom även om han var lite flummigare än vanligt! Vi avslutade med inkallning och Mickey satt kvar men när jag vände mig om och stoppade pipan i munnen så kom han. Gjorde om och satte pipan i munnen på transportsträckan och när jag vände mig om satt han kvar. Blåste inkallning och han kom och gjorde en fin ingång för att sedan fint gå lös tillbaka till vår plats.

Dutch fick köra en rallybana och det gick ganska bra. Sedan körde vi lite träning med dummie för att avsluta med en fjärr där han fick hålla dummien i munnen och det var jättesvårt!

Nöjd med killarnas arbete idag!

20/4-15

Dags att åka till klubben igen men denna gång för att arrangera utställningsträning. Mickey fick träna på att bli mätt och han är 53 cm hög.

19/4-15

Idag har jag haft 2 trötta killar så det enda vi gjort har varit att vara ute och gå en långrunda samt vara i trädgården.

18/4-15

Idag har jag och Mickey börjat viltspårkurs. Vi skulle lägga ett rakspår på ca 100 meter men då jag och Emma redan tränat en del med våra hundar var det okej att gå lite längre bort och lägga egna spår. Emma lade ett spår på ca 200 meter till Mickey med en ganska skarp böj så det nästan blev en vinkel. Mickey löste det bra. Fastnade lite i torkat ris och vad tvungen att pipa lite och då upptäckte han en stubbe som stod redo att anfalla. Men när han släppt det så löste han det bra. Nöjd med hans arbete idag förutom att han är lite spökig.

Dutch fick gå samma spår som Mickey och det löste han kanonbra. Nöjd med hans arbete förutom på ett ställe i början då han testade om jag menade allvar med att spåra, då han gick och lade sig att gnaga på en pinne. Då sa jag till på skarpen och resten gick klockrent! Nöjd med båda killarna idag.

17/4-15

Idag har vi haft föreläsning på klubben av Ulrika på Hundhälsa och rehab i Hok. Innan dess körde jag med Lindas hjälp lite skick till godisskål i skogsområdet med Mickey. Gick sisådär då han var väldigt ofokuserad och ville springa och lukta på tikfläckar med mera. Men vi fick till några bra skick.

Dutch fick köra lite på planen efteråt med lite fot och lite inkallning och bus med boll.

16/4-15

Lite lydnadsträning i trädgården idag. Inget avancerat. Dutch och jag tränade fritt följ, läggande under gång, inkallning med ställande och lite fjärr. Han skötte sig bra.

Mickey fick köra lite linjetag till godisskål och sedan lite enkla markeringar där han fick sitta kvar och vänta på att få apportera dem och det var svårt. I bland fick matte hämta in dem själv.

Nöjd med båda killarna idag.

15/4-15

Har varit på kurs med Mickey idag. Han skötte sig jättebra. Vi hade linförighet och det gick bra. Vi tränade stanna och det gick sisådär. Sedan körde vi inkallning och det gick bra. Sedan skulle vi köra inkallning över korvskål och den ena instruktören gick förbi med skålen så att hundarna fick lukta att det var korv i.

Mickey fick börja och jag satte honom på stanna kvar. Gick ifrån och precis när jag kallade in välte skålen med korv pga vinden och instruktören hoppade fram och slängde sig på skålen och korvarna. Mickey tog en sväng runt och kom till mig. Sedan fick jag göra om och kalla in mot alla hundar + en korvskål (störning så det förslår) och min duktiga kille rusade till korvskålen men innan han hann ta en bit så kallade jag på honom och han tittar upp och kommer till mig!!!!!! 🙂 🙂 🙂 Sedan var instruktörerna tvungna och kolla om han inte gillade korv men den smaskade han glatt i sig!

Dutch fick köra lite med godisskål och avståndsträning. Han skötte sig bra och vi kom nästan hela vägen ut över appellplan!

12/4-15

Har varit på tollarträff idag. På programmet stod spår. Båda mina hundar fick ett blodspår.

Mickey fick ett spår på ca 75 meter med en vinkel (ofrivillig då det blev väldigt blött) och lite högar med älgbajs i spåret. Han löste spåret bra, blev lite fundersam på älgbajset men fortsatte att spåra. Han hade en liggtid på 1,5 timma på sitt spår. Nöjd med honom idag.

Dutch fick ett spår som kanske var 250 meter med en återgång. Han tog an spåret bra men sedan flöt han ut lite och ”slarvade” vissa partier. Återgången löste han kanonbra. Liggtiden på hans spår ca 2,5 timmar.

Idag blåste det halv storm ute så det var inte optimalt spårväder. Båda hundarna löste sina uppgifter och är nu nöjda och sover gott.

11/4-15

Tränat lite markeringar med dummies idag. Båda hundarna jobbade bra. Mickey tycker det är lite svårt att springa till dem på ett linjetag så det måste jag jobba med. Han flyter gärna ut i ett sök men vill inte lämna mig helt och fullt. Måste jobba mer med godisskål och få honom att förstå att han kan lämna mig när jag skickar…..

Dutch löste det bra men hade bara korta linjer på honom då han har kommit in i en period där han droppar dummien på vägen in eller tar ett extra varv runt mig och ut i terrängen och droppar dummien innan han kommer in. Så nu tar vi ett kliv tillbaka och tränar på korta avstånd med dummien.

8/4-15

Idag var det kursdag för Mickey och det var nosarbete på schemat. Lade ett rakspår på ca 100 meter till Mickey som han tog an väldigt bra men sedan hade vinden flyttat det lite och då flöt han ut och ville börja bakspåra lite. Stannade upp och påvisade framåt och han tog an igen och löste uppgiften bra. Spåret liggtid var ca 1½ timma.

Dutch fick ett spår med bloduppehåll över en stig och bloduppehåll i vinkel från en stig in i massa ris. Spåret var ca 350 meter. Han löste uppgifterna även om han hade lite problem vid stigarna men det är första gången på över ett år han får en sådan svårighet så jag tyckte han löste det bra. Liggtiden var ca 3 timmar.

Sedan körde jag två närsök, ett till dem var, innan jag åkte hem. Nöjd med deras arbetsinsats idag.

7/4-15

Har lagt spår idag. Dutch fick ett spår med 2 bloduppehåll och Mickey fick ett rakspår.

Mickey fick gå först och han löste uppgiften bra. Nöjd med hans sätt att arbeta. Det enda som kunde vara lite mer önskvärt är att det är ett något högre tempo men det kommer när han blir säkrare. Liggtid ca 45 minuter. Så idag var det tummen upp!

Dutch fick ett spår som kanske var 300 meter. Han hade ett bloduppehåll i vinkel och där ringade han lite innan han kom på spåret igen och sedan hade vi på en raksträcka och där är det aldrig några problem. Liggtid ca 1timme och 45 minuter.  Nöjd med min kille idag!

6/4-15

Har tränat lite lydnad med Mickey och Dutch.

Mickey fick träna på fotposition och inkallning med störning. Idag gick det bra att komma förbi störningen om matte hade nått gott att erbjuda.

Fotpositionen blir bättre men när vi rör oss förflyttar han sig i sidled ut. Får träna vidare i långsamt tempo.

Dutch fick köra lite fritt följ, läggande under gång, inkallning med stanna, ställande under gång och fjärr. Han gick riktigt bra idag. Svansen viftade och han var taggad.

Kort men effektivt träningspass! Nöjd med bägge killarna idag.

5/4-15

Idag har vi varit hos Uffes farbror och faster i Habo. Hundarna var med och vi hade en trevlig kväll.

4/4-15

Upp 2.30 och i väg 3.30! Mötte upp Micke i Mjölby för vidare färd till Kista-mässan och Svensk vinnar-utställningen. Till vilken nytta?

Båda hundarna skötte sig bra. Mickey gick först och var störst i sin grupp och han blev lite rullig i rörelserna pga att vi inte kunde ta ut stegen ordentligt.  Han fick VG och slutade 3:a  i sin grupp.

Dutch blev lite låg då det var någon som var på nödutgångarna hela tiden så att ett larm utlöstes. Fick inte fram honom ordentligt i rörelserna och sedan såg han väldigt liten ut bland alla grova championhanar som var där så vi slutade med ett VG.

Så nu behöver jag inte åka till Stockholm igen. Får bara VG där och endast där! 🙂

Vi åkte hemåt och jag var hemma lagom till påskmiddagen hos min svärmor så då var vi där på kvällen. Sedan när vi kom hem sköt de sporadiskt raketer i området. Dutch reagerade som vanligt lite och Mickey taggade igång och letade fågel! 🙂

3/4-15

Idag har vi tränat lite lydnad och sedan har Dutch blivit friserad. Inge har varit hos oss och sedan har jag och Uffe varit hos Uffes pappa och ätit mat. Sedan har Emma varit här och klippt klor. Nu dags att sova!

2/4-15

Har friserat Mickey inför utställningen på lördag.

1/4-15

Har varit på Allmänlydnadskurs med Mickey. Gick sådär idag. Mickey var lite ofokuserad. Det han skötte bäst var passivitet (sitta uppbunden) och hantering. Inkallningen gick bra utan störning men med störning så hämtade han leksaken och kom glatt till mig, vilket i och för sig är bra men han skulle strunta i leksaken i det här fallet. 😉

Linförighet tycker jag han sköter bra på planen och han är fokuserad på mig och inte de andra hundarna när vi kör hundmöten. Måste träna mer på ligg. Stoppkommandot kommer mer och mer men inte fullt ut ännu.

Dutch fick köra lite lätt lydnad han också. Han skötte sig bra. Vi börjar hitta tillbaka till glädjen igen. Skönt!

26/3-15

Idag har jag haft kurs i allmänlydnad. Efter kursen tränade jag lite med Dutch och Mickey.

Mickey fick köra lite ”frisläpp” och inkallning vilket han löste bra. Detta då han hade VÄLDIGT mycket spring i benen efter suttit i bilen och laddat under kursen.

Sedan körde vi lös vid sidan övningar och lade på att jag kastade en dummie som störning. Han fick ta den om han höll sig vid sidan. Tog väl 2 gånger så förstod han det och skötte sig jättebra. Nöjd med honom idag.

Dutch fick köra lite olika linjetag på olika avstånd. Han skötte sig kanon och lyssnade jättebra. Det som var svårt var att ta med sig dummien om jag satte honom och gick iväg, lade dummien halvvägs mellan oss och kallade in. Då missade han dummien några gånger. Ändå nöjd visar att jag har en störningsäker inkallning. 🙂

Två trötta hundar efter två dagars kanonträning.

25/3-15

Har varit på allmänlydnadskurs med Mickey idag. Han skötte sig bra. Först skulle vi gå vid sidan mellan 2 koner vilket han skötte jättebra.

Därefter skulle vi stå på en linje och gå slalom mellan varandra. När den andra hunden passerade skulle Mickey sitta snällt vid min sida och när vi gick skulle han inte ta kontakt med de andra hundarna. Gick sådär.

Sedan skulle vi stå på en linje och hundarna sitta stilla vid vår sida när en i taget körde inkallning. Mickey skötte det ganska bra. Inkallningen gick kanonbra och han fick gå vid sidan lös tillbaka till vår utgångsposition vilket han löste kanonbra.

När vi hade gjort inkallningen fick vi stå på 2 led och sedan fick vi gå fram mot varandra och stanna, hunden sittande, gå fram hälsa på den andra föraren och därefter passera varandra utan att hundarna tog kontakt. Det gick bra.

Sista övningen var mingel, dvs vi går huller om buller på ett anvisat område och möter hundar hela tiden. Hunden ska inte ta kontakt med de andra hundarna utan bara jobba med mig. Det gick kanonbra!

Nöjd med Mickey idag. Han gör framsteg på ett vis som jag inte trodde var möjligt. Håller detta i sig kan vi gå långt på tävlingsbanorna.

Dutch fick köra lite korta övningar med fot, ligg, inkallning och fjärr innan jag åkte hem. Nöjd med hans fokus idag.

22/3-15

Har lagt blodspår med Emma och Kitty idag. Dutch fick ett spår som var ca 150-250 meter långt och Mickey fick ett spår som var ca 75-100 meter.

Emma lade Mickeys spår som var rakt och låg i ca 1 timma. Mickey skötte sig bra, fortfarande lite osäker men inte så han kryper fram. Nöjd med honom idag.

Jag lade Dutch spår som var lite blandad terräng och det låg i ca 2 timmar. Hade gjort ett bloduppehåll och Dutch skötte sig riktigt bra. Vet inte när han spårade så här bra senast. Riktigt nöjd med Dutch idag.

20/3-15

På promenaden idag har hundarna fått köra lite dummiesök. Dutch fick 2 styck dummies och Mickey fick 1. De fick göra 3 sök var och båda skötte sig hyfsat. Dutch slarvar med avlämningarna och Mickey håller på att lära sig att lämna av snyggt.

12/3-15

Idag har jag startat min allmänlydnadskurs. Mickey fick vara visningshund då vi gjorde samma sak som vi gjorde igår. Han skötte sig bra. Enda gången han släppte fokus var när Tommy som satt bredvid sa något. Då var han tvungen att hälsa.

Dutch fick bara lite lätt lydnadsträning idag. Han var lite splittrad och svårt att fokusera. Fundera lite på hur jag ska försöka få honom att hitta tillbaka till glädjen i lydnaden igen…..

11/3-15

Har varit på första tillfället i allmänlydnad. Vi har tränat sitt kvar och sitt kvar med störning. Vi har även minglat runt med de andra hundarna. Mickey skötte sig bra och var koncentrerad på mej hela tiden.

Dutch fick köra lite fot och skick på lite längre avstånd till dummie och jag blåste stoppsignal på  avstånd. Dutch skötte sig bra. Hade en svår störning då någon hade varit och rastat sina hundar på plan precis innan vi kom. Det var ett inkissat hopphinder som lockade enormt. Men han lyckades fokusera och jobba.

1/3-15

Har inte skrivit på ett tag då jag jobbat förmiddag 2 veckor. Jag har varit väldigt trött men vi har tränat lite lydnad, apportering och uppletande. Båda hundarna har jobbat på bra. Dutch har lite problem med alla löptikar i området och har svårt att hålla koncentrationen uppe.

Mickey har gått bra men har de sista dagarna börjat förstå att det är intressant med tikdofter och han börjar bli den ”slyngel” man vet komma skall. Han ”glömmer” vad han kan, han tappar sina öron och helt enkelt börjar testa gränser IGEN! Vi som precis är klara med första omgången…. 😉

10/2-15

Har tinat upp fågel och hundarna har fått träffa den. Gick bra. Mickey lyfter iväg med den och är så stolt. 🙂

Dutch har luktat och lyft försiktigt i fågeln. Stort framsteg för honom. 🙂

8/2-15

Utställning i Mjölby med Dutch idag. Mickey fick vara med och mingla. Dutch blev 3:a i Championklass och fick excellent men inte CK. Dutch gjorde vad han kunde men domaren var inte nöjd. 🙂

MIckey fick träffa domaren efteråt och han kände igenom honom. Domaren gillade vad han såg. Anledningen till att han inte ställdes är att den andra delägaren, Annelie, är arrangör på denna tävling.

7 /2-15

Idag hade vi tollarträff på Attila. Dutch fick köra lite rallylydnad som gick superbra andra gången. Första gången spårade han väldigt mycket och drog jättemycket i kopplet.

Mickey fick köra lite lättare fotövningar. Gick ganska bra. Han har fortfarande problem med att sätta sig rakt vid sidan utan sätter sig gärna snett. Sedan fick han träna på att lägga sig och det gick ganska bra. Avslutade med lite avlämningar av lektross. Nöjd med honom.

2/2-15

Var på klubben idag. Dutch var helt ofokuserad och skulle bara spåra. Blev ett kort pass med väldigt lätta övningar. Det vi måste träna är mer fokus, och att inte bli störd i alla lägen…….

Mickey fick köra lite avlämnanden och inkallningar. Det gick bra. Nöjd med min lille kille idag.

31/1-15

Har tränat fotposition, sitt, ligg med Mickey i köket idag. Gick ganska bra när han förstod att väggen var ett stöd. 🙂 Ligg har han svårt med men vi tränar på. 🙂

Dutch fick köra lite fotposition och fjärr i hallen. Gick kanonbra och han lyssnade bra. Gjorde även lite lätta övningar på rallylydnad med honom. Gick sisådär.

25/1-15

Utställningspremiären avklarad med bra resultat. Han blev BIR-valp 6-9 månader. Nästa gång han ställs blir det på ”riktigt” och inte i valpklass.

Dutch ställdes också. Han var väldigt seg då vi sovit borta och han inte gärna äter när vi är borta. Men vi fick i alla fall ett BIM med oss hem. Väldigt nöjd då han som sagt inte ville visa sig. Vi slutade med att bli BIS-BIM 3:a.

Grattis till Martina och Dixie som fick ett CERT, blev BIR och slutade som BIS-4:a!

24/1-15

Har idag tagit mig till Motala och till Anneli då vi ska till Kumla i morgon för Mickeys första utställning. Idag har vi, jag, Martina och Anneli, med gemensamma krafter försökt fixa till honom så han ser något vettig ut. 🙂

21/1-15

Idag har Mickey blivit friserad på tassarna och benen. Vår första utställning är på G. Ska bli spännande och se vad domaren tycker om honom.

19/1-15

Har tränat ”stå” med Mickey idag. Vi har fått ett litet ”problem” att han drar in baken under sig. Men efter några gånger funkade det bra. Bara att öva vidare i veckan.

Dutch fick också träna lite stå och en mer taggad hund har jag inte haft på länge! 🙂

Sedan har jag varit på instruktörsmöte och jag kan bara konstatera att som vanligt blir våren hektisk. 🙂

16/1-15

Har idag tränat lite apportering med hundarna. Det med blandade resultat.

Dutch var ofokuserad idag. Hämtade första dummien, som jag lade ut som ett sök, men på vägen innan tappade han motivationen och släppte den för att börja kolla andra saker i omgivningen. Andra dummien tog han men stannade och tuggade på och när matte började låta lite irriterad på rösten kom han sista biten och lämnade över. Han fick avsluta med ett linjetag på kort bit så att han lyckades. Han kan bättre men fokus var inte på mig idag utan, på vad jag tror, alla löptikar i området. 🙁 Han skötte sig ändå bra i koppel till och från träningsplatsen.

Mickey fick göra 2 korta linjetag med dummie, ca 7 meter. Han sprang glatt rakt ut och hämtade dummien och kom emot mig. Han släppte den någon halvmeter innan mej, men då vi inte tränade avlämningar så lät jag det bero. Nöjd med hans hörsamhet idag. 🙂 Vi tränade även på att inte välta folk (jaga dem och hoppa på dem) som kom och sprang i skogen. Inte alltid lätt att få folk att förstå att den jätten jag har i kopplet är en valp. 😀 Vi tränade även på att inte jaga bilar. Blir bättre och bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *